Producenci

Informacja

Kontakt

Zamówienia przyjmujemy także
telefonicznie, od poniedziałku do piątku
od 9 - 16 pod numerem telefonu:
 
+48 609 151 302
 
oraz pod adresem
 
biuro@e-maka.pl

Ciastka: koperty z dynią i kremem waniliowym 

Dodano: 01-07-2016 w kategorii Receptury z mąki pszennej | Autor: Zespół E-Mąka
Ciastka: koperty z dynią i kremem waniliowym 

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej T550
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka białego gładkiego twarożku
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 serki waniliowe po 140 g.

Krem waniliowy:

  • 2 serki waniliowe po 140 g.
  • 6 łyżek budyniu waniliowego w proszku - mieszam wszystko razem

Dodatkowo:

  • powidła z dyni,
  • mleko do posmarowania ciastek
  • gruby cukier do posypania ciastek

Przygotowanie

Do miski wsypuję mąkę, sól i oba cukry, dodaję masło i siekam drobno. Dodaję serek i zagniatam szybko zwarte ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce. Rozwałkowuję w kwadrat grubości ok. 0,4 cm, wykrawam kwadraty. Na środek każdego wykładam łyżeczkę powideł i łyżeczkę kremu, składam na pół jak na zdjęciu, dokładnie zlepiam brzegi. Nacinam każde ciastko z góry w kilku miejscach, smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję grubym cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.

Przepis autorski p. Moniki z bloga sio-smutki.blogspot.com