Ciastka: koperty z dynią i kremem waniliowym 

Ciastka: koperty z dynią i kremem waniliowym 

Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej T550 
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka białego gładkiego twarożku
3/4 kostki zimnego masła
szczypta soli

Krem waniliowy:
2 serki waniliowe po 140 g.
6 łyżek budyniu waniliowego w proszku - mieszam wszystko razem

Dodatkowo:
powidła z dyni, 
mleko do posmarowania ciastek
gruby cukier do posypania ciastek

Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, sól i oba cukry, dodaję masło i siekam drobno. Dodaję serek i zagniatam szybko zwarte ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce. Rozwałkowuję w kwadrat grubości ok. 0,4 cm, wykrawam kwadraty. Na środek każdego wykładam łyżeczkę powideł i łyżeczkę kremu, składam na pół jak na zdjęciu, dokładnie zlepiam brzegi. Nacinam każde ciastko z góry w kilku miejscach, smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję grubym cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.

Przepis autorski p. Moniki z bloga sio-smutki.blogspot.com

Napisz komentarz

Odpowiedz

Nazwa:
E-mail: nie publikowany
Komentarz:
Przepisz kod:

Kategorie

Najczęściej kupowane

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies (czytaj więcej). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Informacja

Producenci

Brak producentów

Kontakt

Zamówienia przyjmujemy również
telefonicznie,od poniedziałku do piątku
od 8 - 20 pod numerami telefonu:
 
+48 609 151 302
 
oraz pod adresem
 
biuro@e-maka.pl

Numer rachunku bankowego dla płatności przelewem:
62 8642 1041 2006 4009 7936 0001
PBS Bank o/Miejsce Piastowe

Dostawcy

Brak dostawców

Tagi

Ostatnio dane przepisy