Producenci

Informacja

Kontakt

Zamówienia przyjmujemy także
telefonicznie, od poniedziałku do piątku
od 9 - 16 pod numerem telefonu:
 
+48 798 577 477
 
oraz pod adresem
 
biuro@e-maka.pl

Bułeczki z jagodami - Jagodzianki

Dodano: 01-07-2016 w kategorii Receptury z mąki orkiszowej | Autor: Zespół E-Mąka
Bułeczki z jagodami - Jagodzianki

Składniki:

500g mąka orkiszowa Bieszczadzka typ 650 Mąka orkiszowa Bieszczadzka 650 Sprawdź tutaj

250g woda

15g drożdże

50g cukier

2 jajka

50g masła

Z całej wody, połowy mąki, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na około godzinę. Następnie dodając resztę składników (oprócz masła) ciasto. gdy już zacznie się zarabiać - dodajemy roztopione i wystudzone masło.  Po wyrobieniu odkładamy pod przykryciem na ok. 15 minut, następnie wałkujemy płat ciasta i dzielimy na kwadraty żądanej wielkości.

Następnie wykładamy borówki/jagody/maliny - zamykamy je w środku formując kulę. Odkładamy na posmarowaną tłuszczem blachę łączeniem do dołu do wyrośniecia. Gdy troszkę podrosną - smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemu ok 15 minut w 180 st.

Smacznego!