Chrupiące świeże pieczywo z białym serkiem i szczypiorkiem. Do tego tylko świeży pomidor i mamy super kolację.
Składniki (na 4 bagietki):
- 300 g mąki pszennej typ 550 + 50 g do podsypania
- 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 – moja jest z e-maka.pl
- 150 ml wody
- 200 ml ciepłego mleka
- 8 g drożdży instant
- płaska łyżeczka cukru
- kopiata łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- Wymieszać ciepłe mleko, masło, sól, cukier i drożdże, rozpuścić składniki. Dodać do tego obie mąki i wymieszać.
- Zagnieść ciasto, delikatnie obtoczyć je w oliwie i pozostawić do wyrośnięcia w misce pod ściereczką na ok 1h.
- Odpowietrzyć ciasto składając je w kopertę i rozciągając kilka razy. Utworzyć wałek i podzielić na 4 części (jeżeli chcecie mniejsze bagietki to podzielcie np. na 6 części). Uformujcie na kształt bagietek, można je skręcić lub ponacinać.
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni C, bagietki ułożyć na papierze do pieczenia z odrobiną mąki, spryskać je wodą by były chrupiące po upieczeniu. Piec ok 30-35 min. Smacznego!
