Bagietki mocno żytnie

Bagietki mocno żytnie

Chrupiące świeże pieczywo z białym serkiem i szczypiorkiem. Do tego tylko świeży pomidor i mamy super kolację.

Składniki (na 4 bagietki):

  • 300 g mąki pszennej typ 550 + 50 g do podsypania
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 – moja jest z e-maka.pl
  • 150 ml wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 8 g drożdży instant
  • płaska łyżeczka cukru
  • kopiata łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  1. Wymieszać ciepłe mleko, masło, sól, cukier i drożdże, rozpuścić składniki. Dodać do tego obie mąki i wymieszać.
  2. Zagnieść ciasto, delikatnie obtoczyć je w oliwie i pozostawić do wyrośnięcia w misce pod ściereczką na ok 1h.
  3. Odpowietrzyć ciasto składając je w kopertę i rozciągając kilka razy. Utworzyć wałek i podzielić na 4 części (jeżeli chcecie mniejsze bagietki to podzielcie np. na 6 części). Uformujcie na kształt bagietek, można je skręcić lub ponacinać.
  4. Nagrzać piekarnik do 210 stopni C, bagietki ułożyć na papierze do pieczenia z odrobiną mąki, spryskać je wodą by były chrupiące po upieczeniu. Piec ok 30-35 min. Smacznego!

2Komentarzy

  • Avatar
    sawicka
    lut 2, 2017

    zrobilam..troche twarde..za malo wyrosly :(((((((

Napisz komentarz

Odpowiedz

Nazwa:
E-mail: nie publikowany
Komentarz:
Przepisz kod:

Kategorie

Najczęściej kupowane

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies (czytaj więcej). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Informacja

Producenci

Brak producentów

Kontakt

Zamówienia przyjmujemy również
telefonicznie,od poniedziałku do piątku
od 8 - 20 pod numerami telefonu:
 
+48 609 151 302
 
oraz pod adresem
 
biuro@e-maka.pl

Numer rachunku bankowego dla płatności przelewem:
62 8642 1041 2006 4009 7936 0001
PBS Bank o/Miejsce Piastowe

Dostawcy

Brak dostawców

Tagi

Ostatnio dane przepisy