• Kategorie
  • Pasta sezamowa TARGROCH 500 g

Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową. Stanowi nieodłączny składnik pochodzącej z Egiptu lub Libanu, a znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy - hummusu. 

Brak towaru
18.82
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Brak towaru
Waga 0.5 kg
Zostaw telefon

Tahini - co to jest?

Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę - masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.   

Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie - głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami - sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.