Mąka żytnia pytlowa T 720

świeży

2.40 złbrutto

  • Currently 1.00/5

Ocena: 1.0/5 (1 ocena)

...czyli pytla (stąd na przykład chleb pytlowy – to taki który został wytworzony z przynajmniej 70% mąki pytlowej), inne określenia to mąka żytnia jasna. Jest podstawą do przygotowywania zaczynów na chleb, zakwasu, żurku. Ziarno żyta dzięki zdolności fermentacyjnej, wytwarzania kwasu mlekowego daje nam niesamowity, „chlebowy” aromat. W dziale z recepturami znajdziesz prosty przepis na Twój własny zakwas! Wykorzystasz ją do chleba, ale także jako dodatek do naleśników, ciasteczek, ciast (videoprzepis na ciasto żytnie z owocami) a także idealnie nadaje się do obsypywania koszyczków rozrostowych. Idealna temperatura ciasta przy przetwarzaniu tej mąki do maksymalnie 31 – 32 st. C. w przypadku ciast czysto żytnich i 28 st w przypadku ciast mieszanych.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

3 innych produktów w tej samej kategorii: