Zestaw na chleb swojski z czosnkiem i cebulą

świeży

18.99 złbrutto

zamiast 20.63 zł

  • Currently 5.00/5

Ocena: 5.0/5 (1 ocena)

Zestaw startowy do pieczenia chleba!

Wystarczy misa, odrobina świeżych drożdży i już po kilku godzinach możesz upiec swój własny, pachnący chleb!

W skład zestawu wchodzą:

Receptura - Chleb swojski z czosnkiem i cebulą

  1. Rozpuść w 200 ml letniej wody 1,5 dkg świeżych drożdży, dodaj szczyptę cukru
  2. dodaj do tego 100 g mąki żytniej T720 i wymieszaj - powinna być konsystencja gęstej śmietany, odstaw pod przykryciem na ok 1 godzinę - po tym czasie powierzchnia powinna być pokryta pęcherzykami (bulkami) powietrza
  3. Dodaj 1 dkg soli (płaska łyżka), czosnek niedźwiedzi, cebulkę prażoną (po całym opakowaniu) i dodając stopniowo mąki pszennej mieszaj przy użyciu ręki lub drewnianej łyżki - mąki powinno "zabrać" ok 200 - 250g. Mieszaj aż uzyskasz ciasto - będzie się kleiło ale to nic! Wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników 
  4. Przełóż do foremki - powinno zająć ok 3/4 wysokości odstaw w ciepłe miejsce (ale nie za ciepłe!) idealna będzie temperatura 20 - 25 st
  5. gdy wyrośnie odrobinę ponad formę posmaruj wierzch delikatnie wodą, możesz posypać ulubionymi ziarnami i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 st, piecz 35 - 40 min
  6. Po tym czasie wyciąg z formy - spód powinien charakterystycznie "pukać" przy uderzeniu palcem.
  7. Nie jedz ciepłego! pozwól mu ostygnąć :) będzie smaczniejszy!

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

3 innych produktów w tej samej kategorii:

Zawartość