• Kategorie
  • Mąka pszenna na pizzę włoską typ 00 Młyny STOISŁAW 5 kg

Brak towaru
17.10
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Brak towaru
Waga 5 kg
Zostaw telefon

Pizza włoska na cienkim cieście
- 300 g Mąki Młyny Stoisław na pizzę włoską typ „00"
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suszonych
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- sos pomidorowy

Ulubione dodatki np.: ser, szynka, pieczarki, salami, kukurydza, papryka, cebula, oliwki, owoce morza.

Przygotowanie ciasta: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut. Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut, dolewamy co jakiś czas pozostałą część ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm), nadając odpowiedni kształt.
Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i dekorujemy dodatkami według uznania. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 220-250°C przez 12-15 min.

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.