• Kategorie
  • Amarantus ekspandowany - popping TARGROCH 500 g

Popping to jedna z popularnych postaci amarantusa, rośliny zwanej szarłatem wyniosłym, a przez badaczy okrzykniętej mianem zboża XXI wieku. Jej historia jest bardzo długa i sięga czasów imperium Inków i Azteków. Dziś amarantus wraca do łask po okresie zapomnienia i doskonale wpisuje się w nurt zdrowej, pełnowartościowej żywności i produktów bezglutenowych.

Brak towaru
25.58
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Brak towaru
Waga 0.5 kg
Zostaw telefon

Najcenniejszą część szarłatu wyniosłego stanowią jego nasiona. W sprzedaży można je spotkać w postaci ziarnistej, sproszkowanej lub ekspandowanej - czyli właśnie poppingu. Proces przekształcania twardych ziaren w lekkie, delikatne perełki jest zbliżony do dmuchania ryżu lub przygotowywania popcornu. Nasiona amarantusa zostają poddane obróbce cieplnej i ciśnieniowej, w wyniku czego zostają rozerwane - zyskują na objętości i stają się miękkie. Proces ten to właśnie ekspandowanie, nazywane też ekstruzją lub puffingiem.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.