Składniki
4 porcje
- 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: po szczypcie suszonego rozmarynu i ostrej papryki, po 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
- 1 pomidor
- 500 g upieczonej dyni
- 400 ml bulionu jarzynowego
- 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego lub zwykłego
- pestki dyni + olej z pestek dyni lub zwykła oliwa extra
Przygotowanie
- W garnku na oleju zeszklić pokrojony w plasterki czosnek. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka dodać przyprawy a po chwili pokrojonego pomidora. Podsmażyć przez ok. 2 minuty.
- Dodać upieczoną dynię i całość podgrzać.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować z dodatkiem mleka.
- Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, wymieszać z olejem dyniowym lub oliwą i użyć do dekoracji zupy.