Składniki

 4 porcje
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: po szczypcie suszonego rozmarynu i ostrej papryki, po 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • 1 pomidor
  • 500 g upieczonej dyni
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego lub zwykłego
  • pestki dyni + olej z pestek dyni lub zwykła oliwa extra


Przygotowanie

  • W garnku na oleju zeszklić pokrojony w plasterki czosnek. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Do garnka dodać przyprawy a po chwili pokrojonego pomidora. Podsmażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać upieczoną dynię i całość podgrzać.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować z dodatkiem mleka.
  • Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
  • Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, wymieszać z olejem dyniowym lub oliwą i użyć do dekoracji zupy.