SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 3 pełne łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego*
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • owoce: np. mango, maliny, borówki, truskawki




PRZYGOTOWANIE

  • Nasiona chia zalać mlekiem (lekko podgrzanym jeśli chcemy aby pudding był szybciej gotowy), dodać cukier i dokładnie wymieszać (należy mieszać energicznie przez pierwsze kilka minut, wówczas znikną grudki).
  • Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu zamieszać, szczególnie w początkowej fazie namaczania. Im chia dłużej namaka tym bardziej pęcznieje.
  • Zgęstniały deser przełożyć do dwóch pucharków lub szklanek i dodać świeże owoce.

WSKAZÓWKI

* Jeśli używamy gęstego mleka kokosowego z puszki możemy dodać go więcej (całą 400 g puszkę).

Pudding chia
przepis zaczerpniety z kwestiasmaku.com