SKŁADNIKI
OK. 28 SZTUK
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g gęstej śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g mąki pszennej
ORAZ
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę (lub rozgnieciony widelcem) twaróg, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy.
- Śmietanę wymieszać z sodą i dodać do miski z twarogiem. Wsypać też mąkę i wymieszać wszystkie składniki.
- Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać dodatkową mąką, jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło (im mniej mąki tym lepiej).
- Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto może się kleić, więc dłonie można oprószyć mąką).
- Do szerokiego, dużego garnka wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć połowę kulek (lub tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów).
- Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
- Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
- Posypać cukrem pudrem.
przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com