SKŁADNIKI

 OK. 28 SZTUK
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
ORAZ
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę (lub rozgnieciony widelcem) twaróg, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy.
  • Śmietanę wymieszać z sodą i dodać do miski z twarogiem. Wsypać też mąkę i wymieszać wszystkie składniki.
  • Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać dodatkową mąką, jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło (im mniej mąki tym lepiej).
  • Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto może się kleić, więc dłonie można oprószyć mąką).
  • Do szerokiego, dużego garnka wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć połowę kulek (lub tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów).
  • Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
  • Posypać cukrem pudrem.
Pączki serowe

przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com