- Kategorie
-
WANILIA MIELONA WANILIA W PROSZKU 10g SWOJSKA PIWNICZKA
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Duża dostępność 1357 szt. |
Waga | 0.02 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902751325713 |
Zamówienie mailem: sklep@e-maka.pl
Zostaw telefon |
Wanilia a dokładnie laska wanilii jest to strąko podbna torebka nasienna rośliny z rodziny storczykowatych, rosnącej w regionach tropikalnych. Początkowo największym producentem lasek wanilii był Meksyk, ponieważ roślina rośnie tam naturalnie, a najważniejszym elementem produkcji czy też owocowania storczyka płaskolistnego jest zapylanie kwiatów, storczyki naturalnie zapylane są przez meksykańską odmianę pszczoły bezżądłowej lub kolibry. Dopiero kiedy wynaleziono metodę ręcznego zapylania. Uprawa wanilii rozprzestrzeniała się na skalę światową. Obecnym potentatem w produkcji wanilii jest Madagaskar.
Jak powstaje wanilia?
Storczyk płaskolistny to roślina będąca poniekąd pasożytem innych roślin, rośnie oplatając martwe pnie drzew, niegdyś pnącza sięgały szczytów drzew ale ich zapylanie i pozyskiwanie było bardzo uciążliwe i trudne. Obecnie wanilię uprawia się na polach a pozwala się jej piąć na specjalne podpory, Uprawia się ją podobnie jak winorośl. Po zakwitnięciu kwiaty są zapylane, następnie roślina wypuszcza strąki nasienne, które przed osiągnięciem pełnej dojrzałości zostają zebrane, poddane fermentacji, a następnie są suszone, selekcjonowane i dystrybuowane w formie laski wanilii.
Jak stosować wanilię mieloną?
Wanilia mielona - wygodna do użycia, laska wanilii w postaci zmielonej, można stosować bezpośrednio do potraw, może być dodatkiem do zrobienie domowego naturalnego cukru waniliowego.