Płatki drożdżowe nieaktywne co to jest? Jak je zjadać jak stosować?
Płatki drożdżowe są to drożdże nieaktywne. Główną zaletą płatków drożdżowych nieaktywnych są ich własności odżywcze i wartości mineralne jakie ze sobą niosą. Płatki drożdżowe produkowane są z drożdży jak sama ich nazwa podpowiada. Jednak drożdże te są nieaktywne, czyli nie rosną i nie urosną już więcej nie uaktywnią się w organizmie. Produkowane są z normalnych drożdży hodowanych na melasie trzcinowej a po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości są wyłączane, poprzez poddanie ich wysokiej temperaturze. W późniejszym etapie produkcji nadaje się im formę płatków.
Płatki drożdżowe charakteryzują się dość ciekawym smakiem, lekko słonawe przypominają smakiem ser parmezan z nutką orzechów.
Do czego używać płatki drożdżowe?
Najczęściej płatki drożdżowe stosowane są w kuchni jako substytut soli, więc stosujemy je jako przyprawę, sprawdzają się do przyprawiania kanapek z pomidorem, ale również do posypywania sałatek, ziemniaków, dań z makaronów. Płatki drożdżowe znajdują również zastosowanie przy zagęszczaniu zup i sosów.
Z czego zrobione są płatki drożdżowe?
Najbardziej wartościowe płatki drożdżowe zrobione są w 100% z drożdży, warto zwracać uwagę na składniki płatków drożdżowych, niektórzy producenci dodają do nich sól lub mąkę pszenną.