Panelajest produkowana z surowego, wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, który następnie jest naturalnie suszony w cieniu w temperaturze otoczenia, czyli pod zadaszeniem naturalnie ogrzanym słońcem powietrzem, następnie wysuszony sok jest rozdrabniany. Panela wyglądem przypomina trochę cukier kokosowy i cukier trzcinowy, jednakże z rafinowanym cukrem nie ma nic wspólnego. Jest czystym produktem uzyskanym bez stosowania procesów chemicznych. Dzięki temu w odróżnieniu od cukru rafinowanego zachowuje maksimum pierwiastków odżywczych zawartych w soku trzciny cukrowej, niepowtarzalny smak i właściwości melasy oraz złotą mieniącą się barwę i „żywą" strukturę drobnych paseczków. Panela jest znana również pod nazwą rapadura lub raspadura w innych rejonach nazywany również muscovado. Różnica między Muscovado i Paneli istniej tylko w nazwie. Muscovado pochodzi z Barbadosu natomiast Panela pochodzi z krajów Ameryki Łacińskiej.