- Kategorie
-
Migdały Płatki Migdał PŁATKI MIGDAŁOWE 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Średnia dostępność 27 szt. |
Waga | 1.05 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5906395927890 |
Zamówienie mailem: sklep@e-maka.pl
Zostaw telefon |
Migdały - orzechy migdałowca zwyczajnego, generalnie występują dwa rodzaje migdałów : migdały słodkie spożywcze najbardziej popularne oraz migdały gorzkie, które są trujące ale nie do końca bezużyteczne. Migdały gorzkie zawierają amigdalinę i wydzielają kwas pruski, który jest trujący niemniej jednak z gorzkich migdałów produkuje się olejki kosmetyczne oraz likiery alkoholowe, po odpowiednim przetworzeniu związki trujące są całkowicie eliminowane lub znacznie obniża się ich zawartość. Migdały słodkie, najbardziej popularne używane szeroko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w lecznictwie.
Jak produkowane są płatki z migdałów?
Płatki migdałowe produkowane są z obranych ( blanszowanych) migdałów. Największym producentem europejskim płatków migdałowych jest Hiszpania oraz Włochy, większość migdałów trafia do tych krajów z USA, migdały są myte czyszczone i obierane ze skórki następnie orzechy migdała zostają pocięte w plasterki ( płatki). Produkowane są różne grubości płatków migdałowych od 0,25mm poprzez najbardziej popularne 0,5mm aż do 0,7mm i 1,2mm.
Do czego wykorzystać płatki migdałowe?
Płatki migdałowe wykorzystujemy najczęściej w nieprzetworzonej formie jako dekoracja do ciast, placków i tortów. Z płatków Migdałowych produkuje się również marcepan, słodka masa cukiernicza zrobiona głównie z cukru i migdałów. Wykorzystywany głównie jak plastelina do ozdabiania, wykonywania ozdób i figurek w wypiekach i dekoracjach cukierniczych. Płatki migdałowe mogą służyć również do produkcji mleka migdałowego, są też świetnym surowcem do wyciskania olejku migdałowego.