Figi suszone w mące ryżowej
Kolejnym wariantem do polecenia jest figa suszona delikatnie oprószona mąką ryżową. Włączenie mąki ryżowej do składu suszonej figi nie zmienia jej smaku a powoduje jedynie niesklejanie się owoców ze sobą podczas transportu jak i przechowywania. Prezentowana figa suszona pochodzi Hiszpania. Wspaniały owoc o kształcie przypominającym naszą gruszkę od środka wypełniony jest słodkimi miąższem z nasionami zamkniętym w „skórzanej" otoczce owocu. Dodatkowo oprószenie mąka ryżową nie wpływa na słodycz smaku figi suszonej.
Suszona figa w mące ryżowej swoim wyglądem bardzo przypomina figę naturalną a to ze względu na proces suszenia, nie jest ona jak pozostałe figi prasowana w krążki. Zachowanie naturalnego kształtu przypominającego gruszkę pozwala wyróżnić się z pośród innych odmian. Jeśli chodzi o przechowywanie figi suszona w mące ryżowej jest równie łatwa w przechowywaniu, jednocześnie dzięki mące nie dochodzi do sklejania się poszczególnych owoców ze sobą. Miejscem do długotrwałego przechowania figi jest lodówka i szczelny pojemnik, jednak śmiało można wykorzystać także suche, ciemne miejsce o temperaturze od 5°C - 20°C.
Figi suszone w mace ryżowej właściwości
Figa suszona to doskonałe źródło witamin A oraz beta-karotenu. Szereg minerałów jak potas, fosfor, magnez, oraz żelazo skutecznie pozwalają na lepsze funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość błonnika również wspomaga procesy trawienne
Jak wykorzystać suszone figi w mące ryżowej?
Figa suszona w mące ryżowej jest spożywana bezpośrednio z opakowania producenta. Idealnie komponuje się ze wszelakimi płatkami śniadaniowymi, codzienną owsianką zwłaszcza zima gdy dostęp do świeżych owoców figi jest utrudniony, z powodzeniem wkomponuje się w postaci dodatki do domowych batoników, ciast, tortów czy jako pyszny dodatek do kompozycji deski serów podczas rodzinnych biesiad. Trafionym pomysłem jest również zastąpienie niezdrowych przekąsek dzieci i młodzieży podczas przerw szkolnych właśnie suszonymi figami. Ich słodycz śmiało rywalizuje z cukierkami czy batonikami.