- Kategorie
-
Daktyle Suszone [HURT] - 10kg - Swojska Piwniczka
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Duża dostępność 898 szt. |
Waga | 10.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902751322750 |
Zamówienie mailem: sklep@e-maka.pl
Zostaw telefon |
Daktyle suszone znane od wieków w diecie człowieka ich nazwa wywodzi się z języka greckiego „daktulos" co oznacza palec, daktyle rosną w kiściach, które mogą przypominać swego rodzaju palce.
Daktyle pochodzą z rejonu Bliskiego Wschodu, czyli klimatu bardzo gorącego i suchego co wbrew pozorom wpływa korzystnie na owoc. Daktyle są ważnym elementem diety i kuchni tamtych terenów. Zbiór daktyli rozpoczyna się późną jesienią lub wczesną zimą, wówczas są one najbardziej świeże i odżywcze. Daktyl jest owoce bardzo łatwym w przechowywaniu ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych co sprawia iż naturalnie dochodzi do konserwacji podczas suszenia daktyla, aby na długo zachowywały swoje pyszne właściwości odżywcze jak i słodycz smaku. Coraz częściej praktykowane jest suszenie daktyla bezpośrednio na palmie daktylowej co jeszcze bardziej wzbogaca owoc w związki odżywcze i witaminy. Proces suszenia daktyla to nic innego jak pozbycie się wody z owoca daktyla, istnieją jednak chemiczne metody przyśpieszające suszenie daktyla, ten produkt jednak radzimy omijać szerokim łukiem. Daktyle zamknięte w szczelnym słoiku lub puszcze przechowywane w lodówce z powodzeniem możemy przechowywać przez naprawdę dłuższy czas.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle są owocem pełnym dobroci natury jest to jak najbardziej pożądany produkt, który powinniśmy bez zastanowienia włączyć do naszej diety. Źródło potasu oraz drogocennego błonnika pokarmowego powodują regulację pracy jelit, jak również wzmagają uczucie sytości po spożyciu. Daktyl jest bardzo słodką przekąską, jednak cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, nie wymagającymi trawienia, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek energetyczny ceniony przez sportowców. W naturalny sposób dodają energii nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego trawieniem cukrów. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest zastąpienie daktylem słodkich przekąsek szkolnych.
Do czego wykorzystać daktyle suszone?
Daktyle suszone najbardziej pożywne są zjadane na surowo jako zamiennik słodkich cukierków czy batoników. Mięsiste suszone owoce daktyla szybko spowodują uczucie sytości. Świetnie sprawdzają się zarówno jako baza do past kanapkowych czy też kremów do tortów czy ciast. Daktyle sprawdzają się również w kompozycji z daniami serwowanymi na słodko jak makaronowe wariacje dla niejadków naszych dzieciaków, coraz więcej zwolenników daktyla wykorzystuje je również do faszerowania dań mięsnych jak również lądują w sosach deserach koktajlach czy zupach.