• Kategorie
  • CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 1Kg Swojska Piwniczka

Symbol: 5902751322521
10.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Duża dostępność
Waga 1.05 kg

Zamówienie mailem: sklep@e-maka.pl

Zostaw telefon

Cukier trzcinowy nierafinowany. Produkt znany był już przed naszą Erą, pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać trzcinę cukrową i pozyskiwać z niej słodki sok byli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8000 lat przed naszą erą. Następnie trzcina powędrowała w inne rejony świata i około 3000 lat przed naszą Erą w Indiach rozpoczęła się pierwsza produkcja cukru trzcinowego.  W Tych odległych czasach w Europie jedynym środkiem słodzącym był miód pszczeli. Dopiero kiedy produkcja cukru dotarła do Persji a produkcja cukru rozeszła się po bliskim Wschodzie, Europejczycy w około 1300 roku przejęli umiejętność uprawy i produkcji cukru od sąsiadujących muzułmanów, wówczas uprawy trafiły w ciepłe rejony Europejskiego kontynentu na tereny: Syrii, Palestyny, Egiptu , Hiszpanii, Cypru, Krety i Sycylii. Kiedy na Dalekim wschodzie cukier trzcinowy był powszechnie używany to w Europie raczej spełniał rolę medykamentu, remedium na ból głowy. Dopiero Kiedy Krzysztof Kolumb zabrał kilka sadzonek trzciny cukrowej i podczas swoich wypraw dopłynął do wybrzeży Ameryki, obsadzono tamtejsze tereny tą rośliną, i z stamtąd dopiero trzcina cukrowa rozprzestrzeniła się na cały świat. W Europie jeszcze długo cukier trzcinowy był bardzo drogi, dopiero kiedy Portugalczycy rozpoczęli uprawę trzciny cukrowej na Maderze i Azorach rozpoczęła się powolna obniżka ceny i ekspansja produktu na kraje europejskie.

Rodzaje Cukru Trzcinowego.  
Najbardziej przetworzonym rodzajem cukru trzcinowego jest Turbinado - jest to cukier poddany częściowej rafinacji. Nazwa pochodzi od sposobu w jaki jest produkowany, mianowicie Turbinado jest wirowany w wirówkach. Cukier ten jest jasny i łagodny w smaku.
Mniej przetworzonym i produkowanym bez rafinacji jest najbardziej popularny cukier Damerara, Cukier o dość dużych kryształkach wilgotnych od melasy, która znajduje się na powierzchni kryształków. Cukier ten produkowany był kolonii holenderskiej Damerara na terenach obecnej Gujany. Cukier ma karmelowy aromat i posmak ze względu na wspomnianą wcześniej melasę.
Muscovado i
Panela to cukier który jest mocno ciemny, bardzo naturalny i mało przetworzony. Muscovado jest ciemny, ma drobne kryształki i smak mocno karmelowy, ponieważ zawiera duża ilość melasy w sobie.

MASA NETTO: Masa netto:1kg
SKŁDNIKI: Cukier Trzcinowy nie rafinowany
KRAJ POCHODZENIA: KOLUMBIA
Wysyłaj do Empik Marketplace 1
Klasa logistyczna EmpikPlace brak klasy logistycznej
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
BIAŁKO: Białko: 0,0g
SÓL: Sól: 0,0g
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed: 09.2025
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.