Banany - tego rodzaju owoców nie trzeba przedstawiać, banany znają chyba wszyscy. Bananowce uprawiane były już kilka tysięcy lat temu, w Malezji. Z Malezji powędrowały poprzez bliski wschód do Afryki gdzie są uprawiane do dzisiaj, w obecnych czasach Bananowce uprawia się także w Azji i Australii. Banany wykorzystywane są szeroko w kuchni każdego kontynentu. W Europie znane są przede wszystkim słodkie odmiany bananów i wykorzystuje się je przede wszystkim do deserów, mussli, jogurtów, ale również soków, napojów. Smak banana nie jest chyba nikomu obcy, wykorzystywany jest w całym przemyśle spożywczym do aromatyzowania kisieli, budyniów, gum do żucia i chyba praktycznie większości znanych art. Spożywczych.
Chipsy bananowe - są to plasterki bananów smażone, na oleju i osładzane dodatkowo, miodem lub cukrem albo syropem klonowym. Chipsy Bananowe są chrupkie smaczne i bardzo pożywne, należy uważać na nadmiar spożywania, ponieważ są one również bardzo kaloryczne.
Jak spożywać chipsy bananowe?
Chipsy bananowe są przekąską czyli zjadamy je bezpośrednio z opakowań producenckich. Bardzo często kruszymy je na drobne kawałki i dodajemy do mussli, jogurtów czy płatków śniadaniowych. Można z powodzeniem wykorzystywać je jako słodki dodatek do tych śniadaniowych potraw, bez potrzeby dodawania dodatkowego cukru, ponieważ chipsy są osłodzone.