• Kategorie
  • AMARANTUS ZIARNO 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

Symbol: 5906395927296
Brak towaru
18.00
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Brak towaru
Waga 1.05 kg
Zostaw telefon

Co to jest Amarantus?
Amarantus, Polska nazwa tej rośliny to szarłat, jest to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Podczas odkrycia Ameryki, podróżnicy wraz z Krzysztofem Kolumbem napotkali tę roślinę  w ruinach pozostałych po Majach, a wraz z Europejskimi odkrywcami został przywieziony do Europy. Amarantus Uprawiany był głównie jako ozdobna roślina, dopiero w XXI wieku po zbadaniu nasion amarantusa okazało się że jest to niezwykłe źródło ważnych mikroelementów i wartości odżywczych.

Wartości odżywcze Amarntusa znacznie przewyższają nasze Europejskie zboża jak żyto, pszenicę czy jęczmień. Obecnie Szarłat Uprawiany jest praktycznie na całym świecie, główny prym wiodą kraje Ameryki południowej, ale bardzo dużo uprawia się go również w Indiach i Afryce. Amarantus uprawiany jest również w Polsce, większą część polskich upraw można spotkać na Lubelszczyźnie. Amarantus pomimo swojej nazwy i porównań do zboża, w botanicznym znaczeniu zbożem nie jest dlatego w wielu przypadkach nazywany jest pseudo zbożem. Ciekawostką jest również to że większość odmian amarantusa jest niejadalna i uprawiana jest jako ozdobna roślina w przydomowych ogródkach, niemniej jednak roślina ta pochłania dużo większe ilości dwutlenku węgla niż inne rodzime gatunki, więc może to być również atut tej rośliny przemawiający za jej uprawą.
Nasiona amarantusa są bezglutenowe, więc z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby unikające glutenu, lub cierpiące na celiakię.

Jak gotować Amarantus?
Amarantus to drobne ziarenka wielkości maku, nie mają bardzo specyficznego smaku, są delikatne i lekko orzechowe, gotuje się je w lekko osolonej wodzie. Następnie stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, sałatek czy zup.

 Amarantus występuje również w postacipłatków z amarantusa, oraz w postaci preparowanej, tak zwany amarantus ekspandowany, lub inaczej popping z amarantusa. Amarantus popping to coś jak ryż dmuchany, gotowy do bezpośredniego spożycia, można dodawać go do jogurtów mussli czy sałatek.

MASA NETTO: Masa netto:1kg
SKŁDNIKI: Ziarno amarantusa
KRAJ POCHODZENIA: INDIE
Wysyłaj do Empik Marketplace 1
Klasa logistyczna EmpikPlace brak klasy logistycznej
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość energetyczna: 1692 kJ / 401 kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcze: 6,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 66g w tym cukry - 1,7g
BIAŁKO: Białko: 15g
SÓL: Sól: 0g
BŁONNIK: Błonnik: 6,7 g
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2025
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.