Agar Agar - jest to biały proszek uzyskiwany w procesie przetwórstwa krasnorostów ( wodorostów) pochodzenia naturalnego. Krasnorosty naturalnie rosną na skałach morskich u wybrzeży Japonii na głębokości do 30 metrów, pozyskiwane są specjalnymi hakami z brzegów lub przez płetwonurków. Pobrane wodorosty wystawiane są na działanie promieni słonecznych i w tym procesie schną i wybielają się, następnie susz z krasnorostów jest gotowany do uzyskania żelowej struktury, która po osuszeniu formowana jest w bloki. Bloki następnie kilkukrotnie są zamrażane i rozmrażane przez co półprodukt traci smak swoisty wodorostów i słonej wody, po osuszeniu na dalszym etapie produkcji przetwarzany jest na znany nam proszek, który wykorzystywany jest w kuchni jako środek do żelowania. Agar Agar charakteryzuje się większą własnością żelowania niż żelatyny odzwierzęce. doskonale rozpuszcza się w gorącej wodzie a swoje właściwości żelujące uzyskuje po ostudzeniu. Sprawdza się w produkcji słodyczy, galaretek, sosów zup.
Wydajność żelująca agar agar to 1dkg/1 litr wody. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />