Agar Agar , produkt pochodzenia naturalnego o właściwościach żelujących, wyśmienicie sprawdza się jako zamiennik odzwierzęcych żelatyn, jest nawet od nich bardziej wydajny.
Agar produkuje się z krasnorostów ( wodorostów), rosnących u wybrzeży Japonii, przy obecnym zapotrzebowaniu w większości krasnorosty używane do produkcji Agar Agar pochodzą z upraw. Krasnorosty to rośliny wodne obrastające skały morskie do głębokości 30metrów pod poziom morza. Krasnorosty wydobywa się za pomocą specjalnych haków bądź wydobywane są przez nurków. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie na słońcu, oraz wybielanie promieniami słonecznymi. W dużym uproszczeniu, następną czynnością jest gotowanie suszu do uzyskania żelatynowatego płynu, który następnie jest oczyszczany z niepożądanych substancji, po osuszeniu formuje się go w bloki, które kilkukrotnie poddawane są procesowi zamrażania i rozmrażania, przez co tracą smak słonej wody. Następny krok to już ostateczne dosuszenie i nadanie formy handlowej.
Agar z powodzeniem używany jest do produkcji galaretek, do zagęszczania dżemów sosów i innych wymagających zagęszczania czynności kuchennych.
Agar Agra bardzo dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie w temp 90-100stC, natomiast podczas studzenia już w temp 40-50st zaczyna wykazywać właściwości żelujące. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />