Agar Agar jest to substancja żelująca, można powiedzieć że jest to żelatyna roślinna otrzymywana z wodorostów morskich, wyśmienicie nadająca się do sporządzania galaretek, deserów owocowych, warzywnych itp. Agar Agar jest bardziej zdrowy niż żelatyna odzwierzęca, dodatkowo bardziej wydajny, zawiera 80%błonnika. Głównym składnikiem Agaru jest cukier rodzaju galaktoza, który jest trudno przyswajalny przez organizm człowieka, dlatego jest praktycznie obojętny dla naszego organizmu. Substancja nie posiada zapachu ani smaku przez co nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. Agar bardzo dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie w temperaturze od 90-100stC po przestudzeniu już w temperaturze 40-50stC zaczyna gęstnieć i żelować.
Stosowanie 1dkg /1 litr wody;<?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />