SKŁADNIKI

 OK. 60 SZTUK
  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 4 żółtka (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12% lub 18%
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu (opcjonalnie)
ORAZ
  • 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę przesiać na stolnicę i uformować kopczyk. Zrobić w nim dołek, wbić w środek żółtka, następnie dodać cukier puder, śmietanę, sól i spirytus (jeśli go używamy).
  • Zagarniać mąkę do środka i mieszać składniki. Połączyć je ze sobą w kulę, a następnie wyrabiać aż będzie jednolite przez ok. 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).
  • Wałkować ciasto wałkiem, potem składać je na pół i znów rozwałkowywać (i tak przez ok. 10 - 15 minut). W międzyczasie tłuc ciasto wałkiem (w ten sposób wtłaczamy w ciasto jak najwięcej powietrza).
  • Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą aby nie wysychało.
  • Nożem lub specjalnym radełkiem wycinać z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroić je na krótsze ok. 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach.
  • W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok.
  • Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
  • Faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI

Ciasto można wałkować i uderzać tradycyjną metodą - wałkiem lub też wałkować kilkakrotnie przystawką do miksera planetarnego (jak do makaronu). 

Faworki - przygotowanie

Faworki

przepis zaczerpniety z kwestiasmaku.com