• Kategorie
  • CHIPSY KOKOSOWE 5Kg [HURT] [cena]

Symbol: 5902751322446
97.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Duża dostępność
Waga 5.1 kg

Zamówienie mailem: sklep@e-maka.pl

Zostaw telefon

Chips kokosowy to nic innego jak wnętrze orzecha palmy kokosowej naturalnie występującej w Ameryce Południowej, Azji i Indonezyjskich wysp pełnych słońca gdzie w naturalnych warunkach lub plantacjach dojrzewają najlepsze gatunki tych bogatych w witaminy  E, K, C oraz witaminy grupy B dobroci natury. Oprócz witamin miąższ kokosowy zawiera wysoki poziom potasu(aż 600 mg na 100g produktu),jak również błonnika, kwasu laurynowego naturalnie występujący w mleku matki zwalczający skutecznie wirusy i bakterie.

Wnętrze orzecha kokosowego kryje miąższ kokosowy, który po wyłuszczeniu trafia na nasze stoły jako wiórki kokosowe jaki i coraz częściej w formie pożywnej przekąski w postaci chipsa kokosowego. Oprócz samego miąższu orzech kokosa zawiera wodę kokosową wykorzystywaną również jako naturalny napój izotoniczny lub dodatek do soków czy koktajli,. Szereg witamin i minerałów sprawia iż produkty spożywcze z dodatkiem kokosa pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Orzech kokosowy w formie samego orzecha  jest dla nas mało atrakcyjny, ze względu na trudny dostęp do wnętrza orzecha. Jednak  króluje w naszych stołach w postaci popularnych wiórków kokosowych często wykorzystywanych podczas domowych wypieków. Ten produkt wykorzystywany jest również do pozyskiwania oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego oraz zimnotłoczonej wersja oleju kokosowego nierafinowanego,  wykorzystywanego jako zamiennik popularnych tłuszczy typu olej rzepakowy czy słonecznikowy. Natomiast forma chipsów kokosowych od niedawna  podbijają serca smakoszy dbających o naturalny dostęp do witamin i minerałów zawartych w tym drogocennym darze natury .

Jak powstaje chips kokosowy?

Po rozłupaniu twardej skorupy orzecha kokosowego miąższ zostaje oddzielony od zdrewniałej części orzecha po czym w formie dużych, cienkich płatów kokos zostaje  poddany obróbce cieplnej -wyprażaniu przez co nadaje chipsowi kokosowemu chrupkości. Chipsy kokosowe nie zostają w żaden sposób dosładzane czy aromatyzowane przez co są w pełni wartościowym produktem bez sztucznych dodatków czy konserwantów.

Do czego używane są chipsy kokosowe?

Chrupiące chipsy kokosowe możemy spotkać w formie zamiennika popularnych chipsów ziemniaczanych jako przekąska. Cienka i chrupiąca wersja chipsa kokosowego idealnie sprawdza się jako zdrowy i smaczny datek do musli, świeżej owsianki, jogurtu naturalnego czy pszennych płatków śniadaniowych. Chipsy kokosowe znalazły również swoje miejsce w cukiernictwie jako  dekoracyjny element ciast, tortów. Spotkamy go również jako  dekoracyjny a co ważniejsze jadalny element dań kuchni Azjatyckiej i deserów czy koktajli. 

MASA NETTO: Masa Netto: 5Kg
SKŁDNIKI: plasterki kopry kokosowej
KRAJ POCHODZENIA: Sri Lanka
Wysyłaj do Empik Marketplace 1
Klasa logistyczna EmpikPlace brak klasy logistycznej
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość energetyczna: 2820 kJ / 685 kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcze: 65g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 10g
BIAŁKO: Białko: 6,9g
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed końcem: 09.2025
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.